Szerző szerinti archívum: less


Cseh Sprint OB

Május 8-a, a “Győzelem Napja” Csehországban nemzeti ünnep és évek óta ekkor rendezik meg a Cseh Sprint OB-t is. Az idei rendezvényre az osztrák határ melletti Znojmo városában került sor. A két felnőtt kategóriában nem meglepő módon Iveta Duchová és Vojtěch Král tudtak győzni, de amiért Nektek is fontos lehet ez a verseny, azok a pályák. A tavalyi cseh Junior VB pályái olyan forradalmat hoztak a cseh sprint tájfutásba, hogy az addig szinte primitíven egyszerű pályákból mostanra világszínvonalon is kiemelkedően nehéz technikai feladatot sikerült a versenyzők elé állítani! (tovább…)


Ifi EB sprint – útravalónak

Az Ifi EB sprintversenyének régi térképét megtaláljátok itt. A térképről rögtön látszik, hogy 1:3.000-es méretarány mellett 5 m-es az alapszintköze, tehát a terep meredek, nagyon meredek. A Google StreetView-ban talált képekből látszik az is, hogy az utcák nagyrészt macskakövesek, így nehezebb rajtuk futni.

Az Ifi EB terepe kifejezetten trükkös. A középkori városka tetején a dupla fallal körülvett régi városmag fekszik. A falakon lehet közlekedni, de nagyon kevés helyen lehet rá felmenni, a régi térképen jelölt aluljáróknál például pont nem (csak a jelölt lépcsőkön).

Az útvonalválasztásoknál a különleges kihívást éppen a szintkülönbségek jelenthetik. Nem mindegy, hogy mennyi lépcsőn mászik fel az ember, mert amellett, hogy lassabb, még fárasztóbb is, fáradtan pedig könnyebb hibázni. Éppen ezért érdemes a hasonló terepeken jónéhány útvonalválasztási feladatot megoldani még a verseny előtt. Elemezni szabad a verseny előtt!

Alább találtok egy pályát, ami bár sokkal hosszabb, mint az Ifi EB pálya lesz, de könnyen lehet, hogy néhány útvonalválasztási feladat vissza fog köszönni.

eyoc13 sprint.F21

OCAD9-fileként is letölthető, ezzel a háttérrel.  Jó elemzést!


Junior VB pályaelemzés

Egy kis olvasnivaló az idei Junior VB legendás hosszútávú pályájáról, a pályakitűző (és cseh szövetségi kapitány) Radek Novotný tollából: http://repreob.hyperlink.cz//repre/doc/pdf/JWOC2013long.pdf

Aki nem látta volna korábban, ez a pálya a szabályzatoknak megfelelően az útvonalválasztásokra volt felépítve. GPS

Vigyázat, hosszú és angol nyelvű anyag!


Junior VB – headcam videó

Mint azt a helyszínen láthattátok, a csehországi edzőtáborban néhányan fejkamerával futottak. Tugyi Levente futását az egyik középtávhoz hasonlító terepről megtaláljátok itt (térképpel együtt):

http://3drerun.worldofo.com/index.php?st=tugyi&id=&id=-88132&videoname=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D767ZlDuljv8

Hasznos lehet a sziklarajz utólagos elemzése példának okáért.